Opskrift på unge fælles­skaber

Med støtte fra Trygfonden har FødevareBanken siden januar 2024 arbejdet med en ny opskrift på unge fællesskaber. Gennem madworkshops inspireres unge til at engagere sig i nye madfællesskaber. Projektet løber over to år, og målet er at fremme trivsel og livsmestring gennem kreativ madlavning tilberedt med overskudsfødevarer.

Unge-madfællesskaber

Unge madfælles­skaber giver appetit på livet

Projektet henvender sig til unge i alderen 15-25 år og tilbyder madworkshops, hvor deltagerne kan vælge at være med hele vejen fra planlægning og madlavning til fællesspisning. Projektet skaber fleksible fællesskaber, der tilpasses de unges behov og skaber tryghed omkring deltagelse. Hver workshop afsluttes med en fællesspisning, hvor de unge spiser de måltider, de selv har været med til at tilberede.

"Vi ved fra vores tidligere arbejde, at samværet omkring et måltid kan have en markant positiv effekt på deltagernes trivsel. Især unge kan opleve udfordringer i overgangen til voksenlivet, og her kan madfællesskaberne være et vigtigt værktøj til at opbygge både sociale relationer og praktiske kompetencer. Vores workshops lærer de unge at lave velsmagende og nærende mad på et begrænset budget, samtidig med at de får mulighed for at være en del af et trygt og positivt fællesskab."

Fællesskab på sociale medier
Som en del af projektet samler FødevareBanken de unge i et fællesskab på sociale medier med en profil på instagram dedikeret til projektet. På profilen kan de unge finde madspildstips og opskrifter fra de forskellige workshops, som styrker deres kompetenceudvikling fra workshoppen. Sociale medier er det naturlige sted at møde målgruppen, og indholdet er skabt med fokus på at samle de unge projektdeltagere og vise, at alle unge kan få en positiv oplevelse gennem madlavning og fællesspisning.
projektet er støttet af
Trygfonden
Projektet er støttet af Trygfonden med 1,1 millioner kroner.
Trygfonden støtter projekter, der øger trygheden for alle i Danmark. ’Opskrift på unge fællesskaber’ understøtter Trygfondens mål om at øge trygheden for børn og unge i Danmark ved at skabe rammer, hvor børn og unge kan udfolde deres potentiale og indgå i meningsfulde fællesskaber.
Projektet bygger på erfaringer fra FødevareBankens tidligere arbejde med madfællesskaber i almennyttige boligområder, hvor sociale relationer og trivsel styrkes gennem fællesspisning og samarbejde omkring madlavning. En evaluering af projektet ”Madfællesskaber med mening” viser, at 88% af deltagerne har udvidet deres sociale netværk – en erfaring, der nu overføres til arbejdet med unge.