Morgenmads­klubber på skoler

FødevareBanken har i et tæt samarbejde med Kellogg’s etableret morgenmadsklubber på 25 skoler, i områder hvor mange skolebørn ikke har fået morgenmad, når de møder i skole. Morgenmadsklubberne startede som et pilotprojekt i 2013 med morgenmadsklubber på fem skoler og er i dag udvidet til 25 skoler fordelt over hele landet.
fødevarebanken-morgenmadsklubber

En god start på dagen

En sund og nærende morgenmad giver skolebørn den nødvendige start på dagen. Foruden at sikre et nærende morgenmåltid til børn, der ikke har fået mad i maven hjemmefra, har FødevareBanken og Kelloggs’ morgenmadsklubber også en række andre positive effekter. Den fælles morgenmad styrker det sociale samvær mellem eleverne og er fremmende for elevernes koncentration, præstationsevne og fremmøde til undervisningen.

Region Sjællands evaluering af morgenmadsklubberne på Lolland og Falster viser, at færre sultne børn i klasserne betyder, at koncentrationsniveauet er højere, samt at fællesskabet omkring morgenmaden resulterer i færre konflikter og nye relationer på tværs af både alder og klasser. Samtidig kommer eleverne til tiden, fordi de gerne vil have morgenmad.

”Op mod 30% af danske skolebørn kommer i skole uden morgenmad. Det er ikke holdbart, at børn skal lære på tom mave. Derfor har vi morgenmadsklubber på en række skoler i Danmark, hvor mange børn ikke får morgenmad hjemmefra. Tilbagemeldingen fra skolerne er generelt, at morgenmaden øger trivslen, koncentrationen og indlæringsevnen blandt eleverne”

Mere end 10 år med morgenmadsklubber

FødevareBanken leverer hver uge, hele skoleåret, friske overskudsfødevarer som fx brød, yoghurt, frugt, pålæg og morgenmadsprodukter til de mange skoler, der har en morgenmadsklub. Maden kommer fra FødevareBankens trofaste fødevaredonorer, og det er ofte de ældre elever, der hjælper til med det praktiske for at få morgenmadsklubberne til at fungere.

Økonomer Uden Grænser har beregnet, af 66 % af den udleverede mad, tilhører et af de to nederste lag i madpyramiden.
fødevarebanken-kellogs-samarbejde

Særligt Kelloggs’ er en afgørende fødevaredonor, når det gælder morgenmadsklubberne. Foruden donation af morgenmadsprodukter har Kellogg’s også ydet økonomisk støtte til driftsmæssige omkostninger forbundet med morgenmadsklubberne. FødevareBankens samarbejde med og støtte fra Kelloggs’ har derfor været afgørende for morgenmadsklubbernes succes.

”Vi skal skabe de bedste forudsætninger for læring hos alle skolebørn i Danmark. Det bidrager morgenmadsklubberne til, fordi de giver alle børn adgang til en god start på skoledagen. Vi er enormt glade for den støtte vi har fået igennem vores samarbejde med Kellogg’s, som gør morgenmadsklubberne mulige”.

Morgenmadsklubberne blev udviklet af Kellogg’s i England i 1990’erne. I dag har Kellogg’s, foruden Danmark og England, morgenmadsprogrammer i Sverige, Belgien, Irland, Spanien, Frankrig og Italien.

Morgenmadsklubberne fungerer forskelligt fra land til land. I Danmark er det FødevareBanken, der står for Morgenmadsklubberne.

projektet er støttet af
Kellanova
Kellanova (tidl. Kellogg Company) har støttet projektet siden 2014.
Kellanova støtter morgenmadsklubberne med donation af overskudsfødevarer og har desuden støttet projektet økonomisk med end 2,5 mio. kr.
Kellanova er en amerikansk morgenmadsproducent, som står bag bl.a. Kellogg’s morgenmadsprodukter.
Afspil video om Fødevarebanken-morgenmadsklubber