Madspild

I Danmark smider vi hvert år mere end 800.000 ton spiselig mad ud. Samtidig er der et stigende antal mennesker, som mangler mad. FødevareBanken er Danmarks største madspildsorganisation. Vi redder hvert år mere end 1.300 ton mad fra at blive til madspild. Det bliver til mere end 3,4 millioner måltider og sparer 1.090 ton CO2.

Fødevarebanken-stop-madspild
stop madspild

En seriøs løsning på madspild i Danmark

Løsning-på-madspild

FødevareBanken er fødevarebranchens professionelle løsning på optimering og reduktion af madspild. Vi arbejder systematisk for at undgå madspild og sikre, at maden leveres videre til mennesker i svære livssituationer. Vi kalder det: fra madspild til måltider.

Mere end to tredjedele af den samlede mængde madspild i Danmark kommer fra fødevaresektoren. I mere end 15 år har vi indsamlet overskudsmad fra fødevarebranchen og distribueret det til de sociale organisationers måltidsindsatser, som serverer mad til mennesker, der har brug for en hjælpende hånd og et nærende måltid.
Vil du læse mere om de mennesker og organisationer, som modtager mad fra FødevareBanken?
stop madspild

Madspild og fødevaresikkerhed

Overskudsmad og høj fødevaresikkerhed går hånd i hånd hos FødevareBanken. Vi sikrer sporbarhed på alle fødevarer og leverer data til vores fødevaredonorer, som underbygger den fælles indsats og hjælper dem med at bekæmpe madspild i deres virksomheder.

Madspild fra fødevarebranchen er overskudsfødevarer, som af forskellige årsager frasorteres, selvom maden er frisk og spiselig. 

Frasortering
af fødevarer

Biler
Levering-bønner

Madspild i tal

Madspild er en af de største kilder til CO2-udledning. Dels pga. CO2-udledning fra destruktion af madspildet og dels fra produktion af nye fødevarer. I 2023 smed vi 814.000 ton mad ud i Danmark. Fødevaresektoren alene stod for to tredjedele af den enorme mængde madspild.

Vil du være med til at bekæmpe madspild og social ulighed i Danmark?

stop madspild

Fødevare­Banken reducerer madspild i Danmark

Siden 2010 har FødevareBanken mere end femdoblet mængden af mad, som vi redder fra at blive til madspild. I 2023 distribuerede vi mere end 1.370 ton overskudsmad, som blev til mere end 3.4 millioner måltider. Det betød at fødevarebranchens CO2 udledning blev reduceret med 1.274 ton CO2.

vores arbejde i tal

FødevareBanken skaber resultater

FødevareBankens store netværk af frivillige leverer årligt mere end 1.300 ton overskudsmad til vores modtagerorganisationer. Det bliver til 3.4 millioner måltider og sparer samfundet for 1.090 ton CO2.

174

Fødevaredonorer
De friske råvarer, som vi leverer til vores modtagerorganisationer, er donationer fra et stort netværk af i alt 174 fødevaredonorer.

1.300 ton

Overskudsmad

Vi indsamler og omfordeler årligt mere end 1.300 ton overskudsmad fra vores netværk af fødevaredonorer.

210

Frivillige
FødevareBankens store netværk af mere end 200 frivillige sørger for, at fødevareproducenternes donationer omfordeles til vores mange modtagerorganisationer.

413

Modtager­organisationer

Vi leverer overskudmad til et netværk af mere end 400 sociale modtagerorganisationer fordelt i hele Danmark.

ofte stillede spørgsmål

Har du spørgsmål til madspild i Danmark?

Madspild er den spiselige del af den samlede mængde mad, der bliver smidt ud. I Danmark smider vi mere end 1.500.000 ton madaffald ud, heraf er 873.000 ton kategoriseret som madspild.
Madspildet kommer blandt andet fra private husholdninger, fra detailhandlen, servicesektoren og fødevareindustrien. To tredjedele af madspildet i Danmark kommer fra fødevaresektoren alene.
Madspild kommer både fra industrien og fra private husholdninger.
Fødevareproducenter, grossister og andre fødevarevirksomheder kan hjælpe til at stoppe madspild ved at donere overskudsmad til madspildsorganisationer som FødevareBanken, der sørger for, at maden gør gavn hos de mennesker, der har allermest brug for det.
Privatpersoner kan stoppe madspild i husholdningen ved at undgå købe mere mad, end de spiser, og sørge for at bruge den mad, der allerede er i hjemmet. Mange husholdninger har gavn af forskellige madspildsapps, som kan hjælpe med at undgå madspild ved at foreslå måltider baseret på tilgængelige råvarer og ingredienser.