FødevareBankens fødevaredonorer
- Partnerskaber
- Sociale indsatser
Som fødevaredonor til FødevareBanken bliver din virksomhed en del af et fællesskab, der sikrer levering af overskudsmad til mere end 400 modtagerorganisationer i hele Danmark, som bruger maden til måltider serveret til børn, unge og voksne i svære livssituationer. Vi sørger for det praktiske og omfordeler overskudsmad fra landbrug, fødevareproducenter og grossister med effektiv logistik og høj fødevaresikkerhed.
Har I fødevarer i overskud?
FødevareBanken har indsamlet og omfordelt overskudsmad siden 2010. Med mere end 15 års erfaring garanterer vi en sikker, stabil og professionel håndtering af fødevarebranchens overskudsmad, så jeres klimaaftryk mindskes, og både I og modtagerorganisationerne er sikret effektiv logistik og høj fødevaresikkerhed.
Hvem modtager vores fødevaredonationer?
Zaza Friberg
Fødevarekoordinator og Projektleder, Opskrift på unge fællesskaber
E-mail: zsf@foedevarebanken.dk
telefon: +45 60 11 16 48
John Køppler
Fødevaredonorer
- Ledere og medarbejdere kan få et unikt indblik i vores drift gennem donation af en arbejdsdag, hvor der deltages i modtagelse, pakning og distribution af overskudsfødevarer. Vi kalder det ’Corporate Volunteering’.
- Med et netværk af mere end 170 fødevaredonorer sikrer vi en stabil og sikker fødevareindsats. I 2023 blev 1.370 tons overskudsfødevarer omdannet til mere end 3,4 millioner måltider.
- Vi bidrager med værdifulde data til vores fødevaredonorers ESG- og årsrapporter. De konkrete resultater af vores fælles indsats styrker partnerskabet og fremmer internt engagement i bæredygtighed i virksomheden.
Det siger vores fødevaredonorer
”Vi sætter stor pris på værdien af vores erhvervspartnerskab med FødevareBanken. Vi donerer vores overskudsprodukter fra Merrild og Lavazza til FødevareBankens modtagere og yder desuden økonomisk støtte og +100.000 kopper kaffe. Vi lever efter mottoet “We Blend for Better”, da vi tror på, at stærke samarbejder, gør en forskel for både miljø og mennesker. Kaffe skaber dialog og forståelse, selv under de sværeste omstændigheder. Vores bidrag er en lille, men vigtig del af arbejdet med at synliggøre madspildsproblemet og styrke fællesskabet for dem, der har mest brug for det.”
Mette Fiedler-Damgaard
Senior Project Manager Retail
Lavazza Denmark ApS
Country Manager, Kellanova, der står bag bl.a. Kellogg’s morgenmadsprodukter
“Som ansvarlig producent er det vigtigt for os hos Flensted at sørge for, at vores overskud i produktionen bliver videreleveret i stedet for at blive spildt. Når vi donerer vores overskud til FødevareBanken, hjælper vi med at reducere madspild, og samtidig støtter vi dem, der har et behov. Vi er klar over, at grøntsager er en mangelvare i FødevareBankens værdikæde, og vi er stolte af at kunne gøre en forskel ved at støtte deres vigtige arbejde.”
”Det er vigtigt for os i Nemlig, at dagligvarer bliver spist – og ikke smidt ud. Derfor er vi stolte af, at have samarbejdet med FødevareBanken siden 2011. Med deres professionelle indsats sikrer de, at vores overskudsvarer bliver fordelt til en række godgørende organisationer. I samarbejdet med FødevareBanken ved vi, at overskudsvarerne går til at skabe sunde madfællesskaber og nærende måltider til socialt udsatte. Sammen gør vi en reel forskel. Det er partnerskaber som disse, der er nødvendige i vores branche for at skabe varig forandring.”
Morgenmadsklubber: En god start på dagen for alle skolebørn
Har du spørgsmål til donation af fødevarer?
Er det besværligt at donere mad til FødevareBanken?
Det kan tage et par gange at etablere en god rutine, men vi finder hurtigt rytmen sammen, så jeres overskudsmad kan blive til måltider i stedet for madspild.
Hvilke typer mad kan vi donere til FødevareBanken?
FødevareBanken modtager som udgangspunkt de fleste typer af overskudsfødevarer, men laver specifikke aftaler i forbindelse med den enkelte levering. Der kan være særlige forhold, der gør sig gældende ift. mængder, holdbarhed osv., men vi vil altid gerne høre fra jer, hvis I har overskud, som I ønsker at donere.
Kan vi få momsen retur, når vi donerer overskudsmad til jer?
Den danske momslovgivning er skruet sammen, så det giver bedst mening, at jeres donation teknisk set er et salg – til et symbolsk beløb. Det kan fx være 1 kr. hvortil der så kommer 0,25 kr. i moms.
Læs mere her på SKATs hjemmeside under Udlevering af overskudsfødevarer mm.
Vi har en del overskudsmad fra vores kantine/køkken – kan I tage imod det?
Vi vil gerne donere. Hvordan foregår transport af donationerne?
Som udgangspunkt leveres de donerede produkter til et af vores lagre i hhv. Aarhus, Kolding & Brøndby.
Vi modtager alt fra kasser til pallevis af varer, da vores lagre har stor kapacitet.
I nogle tilfælde er det muligt, at vi i FødevareBanken, afhenter mindre mængder overskudsfødevarer i egne kølebiler – kontakt John Køppler for at få mere af vide.
Kan I tage imod kølevarer?
Ja.
FødevareBanken modtager overskudsprodukter – herunder kølevarer – fra fødevareproducenter og virksomheder i original emballage.
Kan I tage imod frostvarer?
Ja.
FødevareBanken modtager overskudsprodukter – herunder frostvarer – fra fødevareproducenter og virksomheder i original emballage.
Kan I tage imod tørvarer/kolonialvarer?
Ja
FødevareBanken modtager overskudsprodukter – herunder tørvarer og kolonialvarer – fra fødevareproducenter og virksomheder i original emballage.