Madfællesskaber med Mening
- Projekter
- Fondssamarbejder
Fra juni 2021 til juni 2023 har FødevareBanken skabt nye madfællesskaber i 45 almennyttige boligområder i Danmark. Projektet ‘Madfællesskaber med Mening’ har omdannet 132.360 tons overskudsmad til 330.900 nærende fællesmåltider, som har forbedret trivsel og sammenhængskraft blandt beboerne.
Mødet over et måltid
Projektet samler beboere om måltider lavet af overskudsmad fra fødevareindustrien. Med stigende fødevarepriser er interessen for projektet vokset, og antallet af deltagende kommuner har været stigende gennem hele projektet.
"Vi ser et stort behov for både mad og samvær omkring mad og måltider. Mange er hårdt ramt af stigende energi- og madudgifter. Madfællesskaberne imødekommer et stort behov, og interessen for projektet har været stigende gennem hele projektet."
– Lea Gry von Cotta-Schønberg, Direktør i FødevareBanken.
Varierede madfællesskaber
Fra madspild til social omsorg
‘Madfællesskaber med Mening’ reducerer madspild ved at omfordele overskudsmad fra fødevareindustrien. Projektet fremmer trivsel og sammenhængskraft i boligområder med beboere i svære livssituationer. FødevareBankens evaluering viser, at 88% af deltagerne har udvidet deres sociale netværk, og 93% ønsker at fortsætte i fællesskaberne.
"Det betyder meget at komme ud møde sine naboer, og mad er et fantastisk redskab til at samle mennesker – også selvom de ikke kender hinanden. Alle er lige i et madfællesskab, fordi alle kan bidrage uanset baggrund og social status. Madfællesskaber er de mest inkluderende fællesskaber, man kan skabe."
– Nina Bundgaard Holck, projektleder på Madfællesskaber med Mening.
Nordea-fonden
Lauritzen Fonden
Det siger beboerne
I FødevareBankens slutevaluering af madfællesskaberne fortæller beboerne generelt, at madfællesskaberne har forbedret deres livskvalitet og styrket det lokale samvær.
”At lave mad og spise sammen bidrager til, at vi lærer hinanden bedre at kende og styrker lokale fællesskaber der, hvor vi bor. I Nordea-fonden er vi stolte af at støtte et projekt, som styrker fællesskaber og reducerer madspild. Vi har ikke opskriften på gode liv, men vi er sikre på, at alle de engagerede frivillige skaber gode liv sammen hver uge i boligområder i hele landet med frisk overskudsmad fra FødevareBanken,”
- Christine Paludan-Müller, Uddelingschef i Nordea-fonden