Madfælles­skaber med Mening

Fra juni 2021 til juni 2023 har FødevareBanken skabt nye madfællesskaber i 45 almennyttige boligområder i Danmark. Projektet ‘Madfællesskaber med Mening’ har omdannet 132.360 tons overskudsmad til 330.900 nærende fællesmåltider, som har forbedret trivsel og sammenhængskraft blandt beboerne.

Fødevarebankens-projekter-Madfællesskaber

Mødet over et måltid

At dele et måltid med andre kan gøre en stor forskel i bekæmpelsen af ensomhed og isolation. Derfor har FødevareBanken, i samarbejde med boligforeninger, etableret madfællesskaber i 45 almennyttige boligområder i 17 kommuner fordelt over hele landet. Flere fællesskaber er på vej.

Projektet samler beboere om måltider lavet af overskudsmad fra fødevareindustrien. Med stigende fødevarepriser er interessen for projektet vokset, og antallet af deltagende kommuner har været stigende gennem hele projektet.

"Vi ser et stort behov for både mad og samvær omkring mad og måltider. Mange er hårdt ramt af stigende energi- og madudgifter. Madfællesskaberne imødekommer et stort behov, og interessen for projektet har været stigende gennem hele projektet."

Varierede madfællesskaber
Madfællesskaberne varierer og inkluderer blandt andet folkekøkken i Rødovre, fredagsbrunch i Aarhus, Mad & Mænd i Gladsaxe, fællesspisning på Frederiksberg og madpakkefællesskab for familier i Vollsmose.
FødevareBanken og boligområderne udvikler fællesskaberne og leverer ugentligt frisk overskudsmad, der ellers ville blive til madspild.
Madlavning-i-fællesskab
Fra madspild til social omsorg

‘Madfællesskaber med Mening’ reducerer madspild ved at omfordele overskudsmad fra fødevareindustrien. Projektet fremmer trivsel og sammenhængskraft i boligområder med beboere i svære livssituationer. FødevareBankens evaluering viser, at 88% af deltagerne har udvidet deres sociale netværk, og 93% ønsker at fortsætte i fællesskaberne.

"Det betyder meget at komme ud møde sine naboer, og mad er et fantastisk redskab til at samle mennesker – også selvom de ikke kender hinanden. Alle er lige i et madfællesskab, fordi alle kan bidrage uanset baggrund og social status. Madfællesskaber er de mest inkluderende fællesskaber, man kan skabe."

projektet er støttet af
Nordea-fonden
Projektet er støttet af Nordea-fonden med 3,4 millioner kroner.
Nordea-fonden støtter projekter, der fremmer det gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.
projektet er støttet af
Lauritzen Fonden
Projektet har modtaget 600.000 kroner i støtte fra Lauritzen Fonden.
Lauritzen Fonden støtter almennyttige aktiviteter med fokus på stærke fællesskaber, kultur og uddannelse for at give sårbare børn og unge de bedste muligheder for et godt liv og for at blive en aktiv del af samfundet.
Afspil video om Fødevarebankens-madfællesskaber
brugerfeedback

Det siger beboerne

I FødevareBankens slutevaluering af madfællesskaberne fortæller beboerne generelt, at madfællesskaberne har forbedret deres livskvalitet og styrket det lokale samvær.

”At lave mad og spise sammen bidrager til, at vi lærer hinanden bedre at kende og styrker lokale fællesskaber der, hvor vi bor. I Nordea-fonden er vi stolte af at støtte et projekt, som styrker fællesskaber og reducerer madspild. Vi har ikke opskriften på gode liv, men vi er sikre på, at alle de engagerede frivillige skaber gode liv sammen hver uge i boligområder i hele landet med frisk overskudsmad fra FødevareBanken,”

Evaluering

Projektets resultater

132.360 tons overskudsmad er blevet til 330.900 nærende fællesmåltider
88% af deltagerne i projektet har udvidet deres sociale netværk
93% ønsker at fortsætte i madfællesskaberne
– Kilde: FødevareBankens slutevaluering af ’Madsfællesskaber med Mening’