Hvorfor kan god mad ikke sælges?
FødevareBanken arbejder kun med friske overskudsfødevarer. Også frosne fødevarer.
“Friske fødevarer” fejler ikke noget, men kan af forskellige grunde ikke sælges i butikkerne.
Her får du 8 forskellige eksempler på, hvorfor FødevareBanken får doneret den friske overskudsmad👇

beskadiget emballage
Æsker med bøjede hjørner, dåser, der har fået en ridse og andre kosmetiske fejl gør det vanskeligt at sælge varerne. Men indholdet smager stadig godt!

holdbarhed
Hvis bananen er lidt brun eller mælken udløber i morgen, så kan den være svær at sælge. Men den er ikke for gammel og smager fint. FødevareBanken uddeler aldrig mad, der har overskredet sidste salgsdato.

ETIKETfejl
En trykfejl kan gøre syltetøj til syltemøj ekker få det til at ligne, at en pose med ris udløber i 2020, selvom det rigtige tal er 2023.

KVALITEtsfejl
Produktet lever ikke op til den lovede kvalitet. Det kan være små afvigelser i f.eks. farven, andelen af ingredienser eller vægt. F.eks. en kokosmælk, hvor procentdelen af kokos skal være 63%, men reelt er 61%.

POLITIK
Ved fx handelsblokaderkan varer ikke sende til det marked, som det er produceret til. Varer produceret til det ramte marked kan ikke sælges herhjemme.

overproduktion
Nogle gange er efterspørgslen på varen er mindre, end man har estimeret i produktionen. Derfor har man flere varer, end butikkerne kan nå at sælge.

SÆSON
Når vejret slår om til kulde og regn, kan det være svært at sælge koldskål, ligesom der primært spises pebernødder op til jul – ikke i januar.

VAREPRØVER
Vareprøver er fødevarer, der er bestilt, fordi supermarkedet vil skifte et produkt ud og derfor skal teste et nyt. Kun få varer bliver brugt, resten doneres til FødevareBanken.
Hvem får mad fra FødevareBanken?

FødevareBanken leverer udelukkende mad til sociale organisationer. Det er organisationerne, der laver maden til måltider for deres brugere.
Vi leverer blandt andet til væresteder, varmestuer, krisecentre, sommerlejre for udsatte børn og unge, julemærkehjem og morgenmadsklubber på folkeskoler i udsatte områder.

Det er altafgørende, at maden fra FødevareBanken bliver til måltider for de mennesker, der har allermest brug for det.
Vi tilbyder vores modtagersteder et varieret sortiment af varer. Da vores sortiment er baseret på overskudsvarer, kan vi dog ikke garantere bestemte varer.
Hvad betyder maden for modtagerne?
Det betyder meget for os at modtage mad fra Fødevarebanken, fordi det giver os mulighed for at give børn og unge en god og varieret kost hver dag.
Det er sjovt og lærerigt, når vi får gode råvarer, som vi ellers ikke ville have købt. Det giver ofte en snak om, at vi bidrager til at minimere det store madspild, vi har i Danmark. Det vigtigste for os er, at maden er med til at samle os.

Hvad betyder maden for modtagerne

Siden 2015 har Gildbroskolen i Ishøj haft et fantastisk samarbejde om vores morgenmadsklub med FødevareBanken.
Klubben tilbyder dagligt morgenmad for alle elever på skolen. Eleverne går dermed mætte til undervisning, hvilket øger deres koncentrationsevne og dermed indlæringsmuligheder.
At få mad fra Fødevarebanken er altid spændende, fordi man ved aldrig, hvad man får. Det betyder, at vi kan bruge vores kreative evner med at sammensætte en helt ny salat eller pifte en traditionel ret op.
Når vi serverer maden hver tirsdag, er det forventningsfulde borgere, der står klar og venter!
