Madfællesskaber Med Mening

FødevareBanken udvikler madfællessskaber i 45 boligområder rundt i Danmark

I 2019-2020 kunne FødevareBanken, med støtte fra Nordea-fonden, gå sammen med Boligselskabet Sjælland og udvikle projektet Madfællesskaber med Mening. Heraf blev der etableret madfællesskaber med overskudsmad i tre almennyttige, socialt udsatte boligområder.

Projektet havde til formål at bygge fællesskaber op omkring overskudsmad. Den eksterne evaluering viser, at madfællesskaberne styrker beboeres trivsel og sammenhængkraft, og at de frivillige oplever at være med til at udvikle deres eget boligområde.

FødevareBanken kan med fortsat støtte fra Nordea-fonden nu udvide madfællesskabet til 45 boligområder.

 

Et godt måltid mad kan mere end blot at mætte maven

Madfællesskaber og fællesspisning kan forhøje ens livskvalitet og mentale sundhed. Fællesskaberne kan forbedre trivslen og afhjælpe ensomhed og isolation.

Forskning viser, at beboere i socialt udsatte boligområder i højere grad føler sig isolerede og ensomme end den generelle befolkning gør. Derfor er der i høj grad behov for fællesskaber. Ved madfællesskaberne er et måltid et hyggeligt og stemningsfuldt omdrejningspunkt, hvor beboere får muligheden for at opbygge nye relationer og venskaber.

 

Et meningsfuldt måltid

”Vi kan se, hvordan mødet med andre mennesker over et måltid kan gøre en kæmpe forskel i at komme problemer som ensomhed

 og isolation i udsatte boligområder til livs. Derfor er vi glade for, at vi nu kan bidrage til at mange flere i udsatte boligområder kan blive en del af et madfællesskab, og dermed forhåbentligt mærke en gavnlig effekt på deres livssituation”     

– Lea Gry von Cotta-Schønberg, direktør i FødevareBanken

Madfællesskaberne bekæmper også madspild

FødevareBanken er en nonprofitorganisation, som bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. Dagligt bliver flere tons frisk overskudsmad smidt ud i fødevaresektoren. Dette udgør en stor belastning af miløet. Samtidig er der flere sociale organisationer, som har brug for fødevarer, til at kunne tilberede måltider til socialt udsatte borgere. Gennem blandt andet madfællesskaberne sørger FødevareBanken for at overskudsmad bliver leveret til dem, der har brug for den. 

I 2020 leverede FødevareBanken 1377 tons frisk overskudsmad til 311 modtager organistaioner rundt i hele Danmark.  

Madfællesskaberne bekæmper derved måde madspild og madfattigdom og bidrager samtidig til mere bæredygtige og klimaansvarlige måltider.

Når jeg kommer hjem fra en dag i FødevareBanken, så er jeg træt i kroppen på den gode måde. Det er en kæmpe tilfredsstillelse at komme hjem, sætte sig i stolen og vide, at vi havde gjort et godt stykke arbejde. Det betyder meget for mig, at vi bekæmper madspild og samtidig hjælper dem, der har det sværest i samfundet.

Birthe

Frivillig i FødevareBanken

Jeg vil helt sikkert anbefale andre at være frivillig. Man får både god energi og gode oplevelser med, fordi vi hver dag møder glade mennesker ude hos modtagerne. Og det er fedt at lære forskellige mennesker og kulturer at kende, når de kommer ud og siger hej til os i bilen. Det giver ekstra livsglæde at møde de her mennesker.

Kasper

Frivillig i FødevareBanken