FødevareBankens nødberedskab
til socialt udsatte

Hvilken mad arbejder vi med

FødevareBanken arbejder kun med friske overskudsvarer. Det betyder at intet af den mad vi håndterer, er gået over sidste holdbarhedsdato.

Vi forbinder fødevareproducenternes overskud med behovet for et nærende måltid mad for socialt udsatte. Der er mange grunde til at FødevareBanken får doneret den friske overskudsmad fra de mange fødevarevirksomheder.

Herunder kan du se de forskellige årsager til at friske fødevarer ikke kan sælges og derfor bliver doneret til FødevareBanken.

emballage

Cornflakesæsker med bøjede hjørner, konservesdåser der har fået en ridse og andre kosmetiske fejl, gør det vanskeligt at sælge varerne.

UDLØBSDATO

Varerne vil inden for kort tid udløbe. Centrallagre kan have svært ved at distribuere dem og supermarkeder ønsker ikke at modtage dem. FødevareBanken uddeler kun overskudsmad, der stadig er inden for holdbarhedsdatoen.

ETIKETfejl

Der er fejl i oplysningerne på etiketten. Det kan være trykfejl eller fejl i ingredienslisten. F.eks. kan der på en pose ris stå, at den har udløb i 2017, mens den faktisk først udløber i 2018.

KVALITEtsfejl

Produktet lever ikke op til den lovede kvalitet. Det kan være små afvigelser i f.eks. farven, andelen af ingredienser eller vægt. F.eks. en kokosmælk, hvor procentdelen af kokos skal være 63%, men reelt er 61%.

POLITIK

Handelsblokeringer bliver brugt som et politisk pressionsmiddel. Varer produceret til det ramte marked kan ikke sælges herhjemme.

overproduktion

Efterspørgslen på varen er mindre, end man har estimeret i produktionen.

SÆSON

Når vejret slår om til kulde og regn, kan det være svært at sælge koldskål, ligesom der primært spises pebernødder op til jul – ikke i januar.

VAREPRØVER

Vareprøver er fødevarer der er bestilt fordi supermarkedet vil skifte et produkt ud, og skal derfor teste et nyt. Kun få varer bliver brugt, resten doneres til FødevareBanken.

Vil du donere eller modtage mad?

 

Vil du gerne donere eller modtage fødevarer, så skriv til en af vores driftschefer. Vi står altid til rådighed for spørgsmål og en god snak.

Sjælland og Hovedstaden

John Køppler, 60 11 16 31, john.koeppler@foedevarebanken.dk

Region Syddanmark

Ole Lundtang, 60 11 16 81, OL@foedevarebanken.dk

Region Nord- og Midtjylland

Jesper Kinnerup, 60 11 16 21, jesper.kinnerup@foedevarebanken.dk

Hvem får mad fra FødevareBanken

FødevareBanken leverer mad til sociale organisationer. Det er organisationerne, der laver maden til måltider for deres brugere. Vi leverer blandt andet til væresteder, varmestuer, krisecentre, sommerlejre, julemærkehjem og morgenmadsklubber på folkeskoler. Det er altafgørende at maden fra FødevareBanken bliver til måltider for de mennesker, der har allermest brug for det.

Serverer jeres organisation mad for socialt udsatte? Og ønsker I at modtage fødevarer fra FødevareBanken, lige til døren? Så er I altid velkommen til at ringe. Vi tilbyder et varieret sortiment af varer. Da vores sortiment er baseret på overskudsvarer, kan vi dog ikke garantere bestemte varer.

Hvad betyder maden for modtagerne

Det betyder meget for os at modtage mad fra Fødevarebanken, fordi det giver os mulighed for at give børn og unge en god og varieret kost hver dag. Det er sjovt og lærerigt, fordi vi får gode råvarer, som vi ellers aldrig selv ville have købt og det giver ofte en snak om, at vi bidrager til at minimere det store madspild, vi har i Danmark. Det vigtigste for os er, at maden er med til at samle os og gør at vi kan fokusere på måltidsfællesskabet, når vi får maden leveret lige til døren

Gademix

Kolding

Hvad betyder maden for modtagerne

Siden 2015 har Gildbroskolen i Ishøj haft et fantastisk samarbejde med FødevareBanken.

Skolen tilbyder dagligt morgenmad for alle elever på skolen, dette blev betydeligt nemmere og billigere, da vi indgik et samarbejde med FødevareBanken.

Frivillige chauffører leverer gode og sunde råvarer en gang om ugen, for at imødekomme madspild.

Eleverne på Gildbroskolen er de glade modtagere, dagligt bliver 30–60 elever bespist og går dermed mætte til undervisning, hvilket øger deres koncentrationsevne og dermed indlæringsmuligheder.

En lærer i indskolingen udtaler: ”De, der kommer fra morgenmadsklubben, er glade. De har haft en god start på dagen, og jeg kan mærke, at de har fået noget at spise og har haft mulighed for at vågne,” siger hun.

Gildbroskolen sætter stor pris på samarbejdet med FødevareBanken og håber, at dette vil føre til flere spændende projekter i fremtiden, som da Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie med FødevareBanken besøgte skolen i december 2018.

Gildbroskolen

Ishøj

At få mad fra fødevarerbanken er altid spændende, man ved aldrig hvad man får og hvor meget.

Det betyder at vi kan bruge vores kreative evner og få sammensat en ny salat eller pifte en traditionel ret op.

Hos os synes vi især om grøntsagskasserne. Dem er der kommet mange nye salater over disken af.

Glæden ved at stille forskellige ting frem hver tirsdag, hvor forventningsfulde borgere står og venter. De ser frem til hvilke ting der er med.

Forsorgscenter

Viborg

Fødevaresikkerhed

FødevareBanken er Danmarks største organisation der arbejder systematisk, fødevaresikkert og i stor skala og som har data, der underbygger det. Fødevaresikkerheden er vigtig for os. Vi kan både sikre sporbarhed, sunde måltider og viden til vores fødevaredonorer,  og det hjælper dem til at bekæmpe madspild i deres virksomheder. FødevareBanken har elitesmileyer i alle vores afdelinger.

Overskudsmad

Har jeres virksomhed også overskudsmad som i gerne vil give videre, så kontakt en af vores tre driftschefer og tag en snak om hvordan vi kan sørge for at netop jeres mad bliver til måltider for dem der har mest brug for det.