Sammen bekæmper vi

madfattigdom og madspild

Siden 2008 har FødevareBanken modtaget frisk overskudsmad fra producenter, landbrug og grossister. Maden bliver derefter leveret til sociale organisationer, der udelukkende arbejder med socialt udsatte. Vi forbinder altså det mad, der er i overskud med behovet for et nærende måltid mad for socialt udsatte. Vi kalder det fra madspild til måltid.

 

Hvilken mad arbejder vi med?

FødevareBanken arbejder kun med friske overskudsvarer. Det betyder at intet af den mad vi håndterer, er gået over sidste holdbarhedsdato.

Vi forbinder fødevareproducenternes overskud med behovet for et nærende måltid mad for socialt udsatte. Der er mange grunde til at FødevareBanken får doneret den friske overskudsmad fra de mange fødevarevirksomheder.

Herunder kan du se de forskellige årsager til at friske fødevarer ikke kan sælges og derfor bliver doneret til FødevareBanken.

emballage

Cornflakesæsker med bøjede hjørner, konservesdåser der har fået en ridse og andre kosmetiske fejl, gør det vanskeligt at sælge varerne.

UDLØBSDATO

Varerne vil inden for kort tid udløbe. Centrallagre kan have svært ved at distribuere dem og supermarkeder ønsker ikke at modtage dem. FødevareBanken uddeler kun overskudsmad, der stadig er inden for holdbarhedsdatoen.

ETIKETfejl

Der er fejl i oplysningerne på etiketten. Det kan være trykfejl eller fejl i ingredienslisten. F.eks. kan der på en pose ris stå, at den har udløb i 2017, mens den faktisk først udløber i 2018.

KVALITEtsfejl

Produktet lever ikke op til den lovede kvalitet. Det kan være små afvigelser i f.eks. farven, andelen af ingredienser eller vægt. F.eks. en kokosmælk, hvor procentdelen af kokos skal være 63%, men reelt er 61%.

POLITIK

Handelsblokeringer bliver brugt som et politisk pressionsmiddel. Varer produceret til det ramte marked kan ikke sælges herhjemme.

overproduktion

Efterspørgslen på varen er mindre, end man har estimeret i produktionen.

SÆSON

Når vejret slår om til kulde og regn, kan det være svært at sælge koldskål, ligesom der primært spises pebernødder op til jul – ikke i januar.

VAREPRØVER

Vareprøver er fødevarer der er bestilt fordi supermarkedet vil skifte et produkt ud, og skal derfor teste et nyt. Kun få varer bliver brugt, resten doneres til FødevareBanken.

Hvem får mad fra FødevareBanken?

FødevareBanken leverer udelukkende mad til sociale organisationer. Det er organisationerne, der laver maden til måltider for deres brugere.

Vi leverer blandt andet til væresteder, varmestuer, krisecentre, sommerlejre, julemærkehjem og morgenmadsklubber på folkeskoler.

Det er altafgørende at maden fra FødevareBanken bliver til måltider for de mennesker, der har allermest brug for det.

Vi tilbyder vores modtagersteder et varieret sortiment af varer. Da vores sortiment er baseret på overskudsvarer, kan vi dog ikke garantere bestemte varer.

Hvad betyder maden for modtagerne?

Det betyder meget for os at modtage mad fra Fødevarebanken, fordi det giver os mulighed for at give børn og unge en god og varieret kost hver dag.

Det er sjovt og lærerigt, når vi får gode råvarer, som vi ellers ikke ville have købt. Det giver ofte en snak om, at vi bidrager til at minimere det store madspild, vi har i Danmark. Det vigtigste for os er, at maden er med til at samle os.

Gademix

Kolding

Hvad betyder maden for modtagerne

Siden 2015 har Gildbroskolen i Ishøj haft et fantastisk samarbejde om vores morgenmadsklub med FødevareBanken. 

Klubben tilbyder dagligt morgenmad for alle elever på skolen. Eleverne går dermed mætte til undervisning, hvilket øger deres koncentrationsevne og dermed indlæringsmuligheder.

Gildbroskolen

Ishøj

At få mad fra Fødevarebanken er altid spændende, fordi man ved aldrig, hvad man får. Det betyder, at vi kan bruge vores kreative evner med at sammensætte en helt ny salat eller pifte en traditionel ret op.

Når vi serverer maden hver tirsdag, er det forventningsfulde borgere, der står klar og venter!

Forsorgscenter

Viborg

Fødevaresikkerhed

FødevareBanken er Danmarks største organisation der arbejder systematisk, fødevaresikkert og i stor skala og som har data, der underbygger det. Fødevaresikkerheden er vigtig for os. Vi kan både sikre sporbarhed, sunde måltider og viden til vores fødevaredonorer,  og det hjælper dem til at bekæmpe madspild i deres virksomheder. FødevareBanken har elitesmileyer i alle vores afdelinger.

Overskudsmad

Har jeres virksomhed også overskudsmad som i gerne vil give videre eller er vil I gerne modtage mad fra Fødevarebanekn? Så kontakt en af vores tre driftschefer og tag en snak.

Sjælland og Hovedstaden

John Køppler, tlf: 60 11 16 31, john.koeppler@foedevarebanken.dk

Region Syddanmark

Ole Lundtang, tlf: 60 11 16 81, OL@foedevarebanken.dk

Region Nord- og Midtjylland

Jesper Kinnerup, tlf: 60 11 16 21, jesper.kinnerup@foedevarebanken.dk