FødevareBanken havde for nyligt besøg af en international kollega, Bruce Learner fra England. Han tilbragte en dag i Horsens hos et af vores madfællesskaber, hvor han samlede inspiration til en stor guide med best practice for europæiske fødevarebanker.

For nyligt havde FødevareBanken æren af at byde Bruce Learner velkommen i Danmark, hvor vi sammen besøgte et af vores madfællesskaber. Bruce Learner er i dag pensioneret, men var tidligere Senior Manager hos Kelloggs i Europa. I dag bruger han det meste af sin tid på at indsamle best practice fra europæiske fødevarebanker, som skal blive til en inspirationsguide i samarbejde med vores kollegaer i den britiske fødevarebank FareShare.

I Horsens besøgte Bruce, sammen med os, Horsens boligsociale helhedsplan BoTrivsel. Her mødte vi bl.a. en gruppe unge mennesker, der mødes hver torsdag formiddag for at planlægge, lave og spise mad sammen af madvarer, de får leveret fra FødevareBanken. De befinder sig et sted i livet, hvor de ikke er i gang med uddannelse eller har et arbejde. Det, at de ikke er en del af nogle naturlige ungefællesskaber, gør dem særligt sårbare. At mødes med ligesindede, møde til tiden, snakke med andre og arbejde i et køkken gør en stor forskel.
Direktøren for boligselskabet Albo, Steffen Møller Bolgbjerg, fortalte Bruce Learner om tanken bag almennyttige boliger i Danmark og om, hvordan de arbejder med beboerdemokrati og inddragelse.

Et godt indblik i madfællesskaberne

Efter en dejlig frokost, som Ungeklubben havde tilberedt, mødtes vi med Nasli (beboerkonsulent) og Annie (frivillig), hvor vi fik mulighed for at høre lidt om, hvordan det går med maden, de får fra FødevareBanken. I Onsdagscaféen mødes ca. 20 beboere i alderen 50 plus en gang om ugen, hvor de laver mad sammen og skaber et netværk. Nasli koordinerer og udtænker en god menu baseret på de varer, FødevareBanken leverer. Det er få ting, de er nødt til at købe som supplement til leverancerne.

Anni, som er en af beboerne, fortæller, hvordan hun og hendes mand er blevet meget mere madmodige, og spiser langt mere grønt, fordi de har smagt nye retter i Onsdagscaféen. Maden betyder meget, men den er lige så meget et middel til at sætte rammen for et vigtigt fællesskab. Annie og hendes mand er nu blevet en del af et fællesskab, hvor man passer på hinanden, og hvor man deler stort og småt, fortæller hun. Annie er ikke i tvivl om, at det er godt for parret at være en del af et lokalt stærkt fællesskab, hvor det bliver bemærket, når man ikke er der.

Mad til skolebørn

Bruce Learners besøg sluttede i boligforeningens café, hvor skolebørn kommer ind efter skole og hygger sig med forskellige aktiviteter, laver mad og spiser sammen. Hver dag efter skole bliver der lavet mad sammen med skolebørnene, og som en af de ansatte sagde: ”For nogle af børnene er det dagens første rigtige måltid de får – for nogle er det dagens sidste”.

I løbet af dagen fik Bruce et godt indblik i, hvordan det er at arbejde med måltider for forskellige grupper af beboere, og hvor stor en betydning madfællesskaber og måltider har for det boligsociale arbejde.

Tak til Bruce Learner for besøget – og tak til Nordea-fonden og Lauritzen Fonden, som støtter projektet ‘Madfællesskaber med Mening’.