Fakta om FødevareBanken

FødevareBanken er opstået som svar på to samfundsproblemer: madspild og madfattigdom. 

På den ene side smides der hver dag flere tons frisk overskudsmad ud i fødevaresektoren, hvilket udgør en stor belastning for miljøet. På den anden står sociale organisationer, der har brug for varer til at tilberede et dagligt måltid til en stadig større gruppe af mennesker i svære livssituationer. Vi sørger for, at overskudsmaden sikkert bliver leveret til dem, der har brug for det – derfor kalder vi det fra madspild til måltider.

FødevareBanken har eksisteret sidern 2008 og er en nonprofit-forening baseret på fri­villig arbejdskraft. I dag har vi centrallagere i København, Aarhus og Kolding.

FødevareBanken i tal

3.450.294 måltider

272 frivillige

17 kølebiler

145 fødevaredonorer

311 modtagersteder

1.945 tons mindre CO2

Samfundsgevinst 1,69 kr. pr. investeret krone

1.377 tons mad

Alle tal er fra 2020

Mission

At bekæmpe madspild og madfattigdom gennem daglig distribution af overskudsfødevarer til organisationer, der arbejder for og med mennesker i svære livssituationer

Vision

FødevareBanken er den største NGO på madspildsområdet og anerkendes som fødevarebranchens foretrukne professionelle partner med landsdækkende distribution af overskudsmad til mennesker i svære livssituationer 

Madspild i Danmark

Hvert år kasseres cirka 700.000 tons mad i Danmark, heraf omkring 2/3 dele kommer fra industrien. Fødevarerne er ikke for gamle, men frasorteres på grund af svigtende salg, sæsonvarer, kort holdbarhed, etikettefejl, handelsembargoer m.m.

FødevareBanken er en professionel løsning på Danmarks madspild.

Hverdagen i FødevareBanken

FødevareBanken uddeler mad fem dage om ugen, året rundt. Der afhentes og leveres ligeledes overskudsfødevarer til FødevareBankens tre driftslagre flere dage om ugen. FødevareBanken råder over 17 kølebiler, som de frivillige kører ud på faste ruter med. Kølebilerne er nødvendige for at kunne sikre kølekæden og dermed fødevaresikkerheden. En gennemsnitlig tur tager 4-5 timer.

Siden 2010 har FødevareBanken mere end femdoblet distributionen af overskudsfødevarer fra 198 tons i 2010 til 1.377 tons i 2020. Således leverer FødevareBanken 5,5 tons overskudsmad alle hverdage svarende til 13.660 måltider om dagen til de mennesker der har allermest brug for det.

Her finder du FødevareBanken

Aarhus

Kolding

København