Earth Day 2022 

– Invest in our planet!

 

Vidste du, at det hvert år d. 22. april er Earth Day? Denne dag sætter organisationer verden over ekstra fokus på, hvordan vi sammen skaber en grønnere og mere bæredygtig klode for de kommende generationer. Jyske Bank og FødevareBanken er fælles om ambitionen om at gøre en ekstra indsats for miljøet og skabe øget fokus på vigtigheden af en bæredygtig udvikling – derfor er vi med til Earth Day, der i år har undertitlen ’Invest in our planet’.

Jyske Bank og FødevareBanken har sammen udvalgte et par nedslag med – måske – ny viden, som kan skabe dialog på kontoret eller hjemme i privaten. Du kan blive klogere på, hvordan fødevarer påvirker vores klode og på bæredygtighed både i forbrug og investering.

Læs mere under de 4 temaer: Bæredygtig udvikling, Bæredygtig investering, FN’s 17 Verdensmål samt Madspild og gode fif.

 

 

 

HVAD BETYDER BÆREDYGTIG UDVIKLING?

Begrebet bæredygtig udvikling fik sit internationale gennembrud, da FN’s Verdenskommission for miljø og udvikling lancerede begrebet i Brundtlandrapporten “Vores fælles fremtid” med følgende definition, som stadig er den hyppigst anvendte i dag:

En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare” (Fra Brundtlandrapporten, 1987).

En bæredygtig udvikling bygger på tre dimensioner: Den sociale, den miljømæssige og den økonomiske. Alle tre dimensioner er repræsenteret i verdensmålene, som du kan læse mere om lige her 👇

Hvad er FN’s Verdensmål?

I 2015 vedtog FN’s medlemslande 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som gælder frem til 2030. Med verdensmålene har verdens ledere forpligtet sig til at opnå resultater på fire hovedområder frem mod 2030:

1. Afskaffe ekstrem fattigdom
2. Mindske ulighed og uretfærdighed
3. Fremme fred og retfærdighed
4. Løse klimakrisen

Med verdensmålene sigter vi efter at være den første generation, som kan udrydde fattigdom og tackle klimaudfordringerne. Men det kan vi kun lykkedes med, hvis vi allesammen gør en indsats for vores klode!

Den gode nyhed på globalt plan

Modsat hvad mange tror, er der opnået betydelige fremskridt de sidste 20 år. Her er et par eksempler:

 • Siden 1990 er fattigdommen i verden faldet med næsten 75%
 • 9 ud af 10 børn i udviklingslandene indskrives i dag i skole, og dobbelt så mange børn overlever deres fem års fødselsdag
 • 45% færre kvinder dør i forbindelse med graviditet eller fødsel
 • 2 milliarder mennesker har fået adgang til forbedret drikkevand
 • Millioner af menneskeliv er blevet reddet på grund af bedre forebyggelse og behandling af smitsomme sygdomme som malaria, tuberkulose og HIV/AIDS.

Alle har ret til et værdigt liv, og vi har i dag den fornødne viden, teknologi og ressourcer til at gøre det muligt. Læs mere om Verdensmålene her. Er du interesseret i, hvordan det går med Verdensmålene i Danmark? Se alle verdens landes ranking her.

 

Vi forbruger 4,3 jordkloder

Men selvom det går fremad med Verdensmålene, så står vi stadig overfor en stor udfordring -det er under en måned siden, at det var Earth Overshoot Day. Det betyder, at hvis alle på jorden levede som os i Danmark, skulle der 4,3 jordkloder til at tilfredsstille forbruget! Fra d. 26. marts og resten af 2022 vil vi altså bruge flere ressourcer i form af bl.a. fisk, vand og fossille brændstoffer, end jorden naturligt kan nå at genskabe inden nytår. Der ville med andre ord ikke længere løbe vand ud af hanerne eller være laks i køledisken før januar næste år, hvis jordens ressourcer var en abonnementsordning.

Derfor er det vigtigt, at vi allesammen gør, hvad vi kan for at minimere vores forbrug, hvor vi kan! Du kan få gode råd til at leve mere bæredygtigt længere nede på siden.

Bæredygtige investeringsprodukter og -rådgivning i Jyske Bank

Bliv klogere på investeringsmuligheder i Jyske Bank – Earth Day har jo netop i år overskriften ’Invest in our planet’, så det er oplagt!

Banken har en bred produktpalette og ved at tænke bæredygtige tiltag ind i dine investeringer, kan du være med til at skubbe virksomheder i en mere ansvarlig og klimavenlig retning. 

I Jyske Bank har vi fokus på at tilbyde investeringsprodukter og -rådgivning, som gør det nemmere for dig at bidrage til at fremme den bæredygtige omstilling gennem dine investeringer.

Er du interesseret i at have fokus på bæredygtige tiltag i dine investeringer, så kan du eksempelvis vælge at købe fonden Jyske Invest Bæredygtige Aktier KL. Find den i netbanken, eller tag en snak med din rådgiver.

Faktisk indgår Jyske Invest Bæredygtige Aktier KL allerede som en del af den samlede investering, hvis du har produkter som fx Jyske Investering, Jyske Private Banking Investering, Jyske Private Banking Formuepleje, Jyske NemInvestering eller Puljer.

Øget transparens omkring vores investeringer i Jyske Invest Bæredygtige Aktier KL er et væsentligt fokuspunkt, og vi kommunikerer løbende om investeringerne og resultaterne af vores indsats. Det betyder, at vi undersøger CO2-aftrykket, hvilke verdensmål investeringen berører, og hvordan virksomheden er ratet i forhold til bæredygtighedsrisici (også kaldet ESG-risiko). Dette er muligt på 9 ud af 11 investeringsfonde i Jyske Bank.

I investeringsrådgivningen kan du blandt andet møde vores kvantitative anbefalinger, der også inkluderer en kvantitativ bæredygtighedsvurdering. Bæredygtighedsvurderingen evaluerer data for ca. 9.000 globale selskaber, og samler væsentlige punkter relateret til virksomhedens aktiviteter, overensstemmelse med verdensmål, fire aspekter af bæredygtighed og modstandsdygtigheden overfor ESG-risici.

 

 

Eksempler på bæredygtighedsvurderinger

Archer-Daniels-Midland Company (ADM) forarbejder oliefrø, majs, hvede, kakao og andre landbrugsråvarer. Selskabet fremstiller proteinmel, vegetabilsk olie, majssødemidler, mel, biodiesel, ethanol og andre fødevarer og foderingredienser. Som et biprodukt af produktionen udvindes genanvendelig naturgas, som efterfølgende tilføres det nationale netværk. ADM har, sammenlignet med 3.000 globale selskaber, et relativt stort CO2e-aftryk (Scope 1 + 2).

Baseret på Jyske Quant, en kvantitativ, multifaktor-model, der rangerer det globale aktieunivers ud fra finansielle nøgletal, fremstår ADM grundlæggende som en attraktiv investeringsmulighed.

Se mere om Archer-Daniels-Midland her

Nestlé S.A. er en ernærings-, sundheds- og wellnessvirksomhed, som har aktiviteter i USA, Kina, Taiwan og Hongkong (“Greater China”-regionen), Schweiz og resten af verden. Nestlés produktkategorier omfatter drikkevarer som pulver og i flydende form, vand, mælkeprodukter og is, ernærings- og sundhedsvidenskab, færdigretter og madlavningshjælpemidler, konfekture og dyremad.

Nestlé fremstår som en virksomhed med en stærk selskabsstruktur og -rammer og har samtidig et gennemsnitlig CO2e-aftryk (Scope 1 + 2). Dog er de på observationslisten i forhold til overholdelse af menneskerettighederne og arbejdstagerrettigheder.

Baseret på Jyske Quant fremstår Nestlé S.A. som en virksomhed af gennemsnitlig kvalitet, en høj værdiansættelse og lavt momentum.

Se mere om Nestlé S.A. her

Danone SA har direkte eller indirekte ejerskab af virksomheder og koordinerer de vigtigste funktioner og aktiviteter. Virksomheden har aktiviteter i fire segmenter: Divisionen Fresh Dairy Products (friske mejeriprodukter), Waters Division (vand), Early Life Nutrition Division (spædbørnsernæring) og Medical Nutrition Division (medicinsk ernæring). Divisionen Fresh Dairy Products producerer og markedsfører yoghurt, friske, syrnede mejeriprodukter og specialiserede mejeriprodukter. Divisionen Waters omfatter naturligt mineralvand samt Aquadrikke (vand beriget med naturlig frugtsaftekstrakt, frugtsaft og vitaminer). Divisionen Early Life Nutrition fokuserer på den rigtige ernæring i de første 1.000 dage fra starten af graviditeten til 2-års alderen, og divisionen producerer og distribuerer specialfødevarer til spædbørn og småbørn som supplement til amning. Divisionen Medical Nutrition producerer og distribuerer specialfødevarer til mennesker med visse sygdomme eller svagelige ældre.

Danone fremstår som en virksomhed med en stærk bæredygtighedsprofil – både indenfor sin industri, men også i absolut forstand. Kun Danones CO2e-aftryk skiller sig negativt ud, ligesom blandt andet presset på vandressourcer og emballage- og materialeaffald er opmærksomhedspunkter.

Se mere om Danone her

Prøv selv – hvor klimavenlig er din middag?

 

Avokado, bøf eller chokolade – vil du gerne vide hvilke fødevarer, der i mindre eller høj grad påvirker klimaet? Her kan du søge på enkelte fødevarer og se påvirkning på klimaforandringer. Du får beregnet hvor meget den enkelte fødevare bidrager til udledning af drivhusgas, men heldigvis også til noget lidt mere målbart såsom kørte kilometer, opvarmning af din bolig eller andet.

Prøv BBC’s Climate Change Food Calculator her

Linket er til BBC hjemmeside og er derfor på engelsk, men hvorfor ikke benytte lejligheden til at tage en snak med dine børn om fødevarernes klimapåvirkning og øve ordforråd?

Gode fif til at bekæmpe madspild

At undgå madspild er en af de vigtigste måder hvorpå du kan begrænse din CO2-udledning derhjemme. Står du i køkkenet med lækre rester, så placer det forrest i køleskabet – det højner sandsynligheden for, at det bliver spist. Står det gemt væk på nederste hylde, så har vi tendens til at glemme det, inden maden bliver dårlig.

Det kan ligeledes være en god idé at skrive dato på pålægspakken, når du åbner den – så du ved, hvor længe den har været åben.

Holdbarhed i fryseren

Forårsoprydning i fryseren! Har du rester eller andre fødevarer liggende, som trænger til at blive spist? Du kan med fordel gemme de nyeste madvarer nederst i fryseskuffen og det, der skal spiser snart, øverst. Så gør du det let for dig selv!

Kød
 • Pølser: 2-3 måneder
 • Magert svinekød: cirka 6 måneder
 • Fedt svinekød: cirka 3 måneder
 • Hakket kød: cirka 4 måneder i fryseren, mens fars kun kan holde sig i 2 måneder
 • Røget kød: 4-6 måneder
 • Kylling: 8-10 måneder
 • Oksekød: cirka 10 måneder
 • Lammekød: cirka 10 måneder
Frugt og Grønt
 • Grøntsager: 6-12 måneder afhængig af emballagen og grøntsagstypen.
 • Frugt og frugtprodukter: 10-12 måneder.
Fisk
 • Røget fisk: cirka 3 uger.
 • Fiskefars: 1-2 måneder.
 • Fed fisk: 2-3 måneder.
 • Mager fisk: 3-6 måneder.
Færdigretter
 • 1-3 måneder i fryseren.

Med madspildskogebogen kan du klikke på de varer, du har til rådighed, og så vil kogebogen komme med eksempler på opskrifter, som indeholder dine varer. På den måde bliver det lettere at få tømt køleskabet, så maden bliver til måltider i stedet for madspild. Sammen gør vi en forskel for klimaet.