FødevareBanken har nu 29 morgenmadsklubber, og alene i år er der kommet 7 nye måltidsklubber til. Den positive udvikling er sket gennem et tæt samarbejde mellem FødevareBanken og Kellogg.

På 29 skoler i Danmark leverer FødevareBanken nu morgenmad. Det er typisk børn fra udsatte områder, hvor mange børn ikke får morgenmad inden de møder i skole. En sund morgenmad giver børnene den nødvendige start på dagen for at blive klar til at lære noget og i det hele taget fungere bedre.

”Udover at sikre et godt og nærende måltid mad til børnene, har morgenmadsklubberne en række andre positive effekter” siger FødevareBankens direktør Karen-Inger Thorsen og uddyber: ”For eksempel at flere børn kommer til tiden og dermed er undervisningsparate, når klokken ringer ind til første time. Flere skoleledere fortæller, at konfliktniveauet blandt eleverne falder og nogle mener også, at det faglige niveau er steget efter at skolen har valgt at servere morgenmad til eleverne. Hertil kommer, at det at sætte sig ned og dele et måltid betyder noget. Den sociale sammenhængskraft øges, når elever fra fx 0. og 9. klasse pludselig sidder ved samme bord og spiser sammen”.

I følge FødevareBanken har samarbejdet med Kellogg været afgørende. ”Således har Kellogg siden 2014 doneret 58 tons gode overskudsvarer, primært morgenmadsprodukter, der foruden i morgenmadsklubber er kommet til gavn på de væresteder, herberger og kvindecentre som FødevareBanken leverer mad til”, siger Karen-Inger Thorsen. Herudover har Kellogg også doneret ca. 1,7 mio. kr. til FødevareBanken som støtte til de omkostninger, der er forbundet med at levere mad til morgenmadsklubberne, fx kølebiler og lagerfaciliteter”, understreger Karen Inger Thorsen.

Morgenmadsklubberne har nu fungeret i seks år

De første morgenmadsklubberne startede op i Danmark i 2013 som et pilotprojekt, FødevareBanken foretog på fem skoler. De 29 skoler med morgenmadsklubber ligger på Lolland og i Vordingborg, Esbjerg, Randers Aarhus og København. Klubberne på Lolland og i Vordingborg – hvor der er 7 morgenmadsklubber i dag – kom i stand gennem et samarbejde med Region Sjælland i regi af regionens koncept ”Broen til Bedre sundhed”. FødevareBanken regner med, at morgenmadsklub nr. 30 starter her i efteråret.

Morgenmadsklubberne blev udviklet af Kellogg i England tilbage i 90’erne, og i dag er der også morgenmadsklubber i Sverige, Belgien, Irland, Spanien, Frankrig og Italien, fortæller Bruce Learner, der er Senior Manager for CSR i Kellogg Europe

”Selvom ideen er meget enkel – nemlig at sikre børn et sundt morgenmåltid – er det meget forskelligt, hvordan klubberne fungerer de forskellige lande og for den sags skyld byerne imellem. Derfor overlader vi det helt til FødevareBanken i Danmark og de organisationer, vi samarbejder med i de andre lande, hvordan de enkelte klubber skal køre. I tidens løb har et milliontal af europæiske børn fået en og sund start på dagen i morgenmadsklubberne”, tilføjer Bruce Learner.

Her i efteråret støtter Kellogg’s yderligere FødevareBanken ved Danmark på Kellogg’s morgenmadsprodukter i butikkerne i Danmark ved at fortælle om FødevareBanken og opfordre til at støtte klubberne.

Yderligere oplysninger hos Fødevarebankens direktør, Karen-Inger Thorsen, tlf. 23408951.